Beroepsopleiding | Ntchito Zamanja

De eerste 5 las- en 5 naaistudenten zijn afgestudeerd bij OneHeartMalawi!

Situatie

Gebrek aan kansen na  basisonderwijs.

Doelgroep

Jongvolwassenen van 18 tot 29 jaar oud.

Aanpak

Oprichten centrum waar jongvolwassenen een vak leren.

Status

Ophalen van donaties om het centrum draaiende te houden en uit te breiden.

Onderwijs in Malawi

In Malawi is onderwijs niet zo vanzelfsprekend en goed geregeld als in Nederland. Iedereen kan in principe naar de basisschool omdat deze gratis is. Aan het einde van de basisschool, doen de leerlingen een examen. Van alle leerlingen die dit examen halen, mag maar een derde met de hoogste cijfers naar de middelbare school. Dit is niet gratis maar voor families wel betaalbaar. Voor de overige, niet geselecteerde leerlingen (twee derde) is de enige kans op onderwijs een particuliere school. Deze scholen zijn echter heel duur in Malawi en alleen de meest rijke families kunnen dit betalen. Aan het einde van de middelbare school, doen de leerlingen weer een examen. Hier wordt maar een tiende van de beste leerlingen geselecteerd om naar de universiteit te gaan, in Malawi en soms buiten Malawi. Ook dit is niet gratis, maar vaak betaalbaar. Voor de overige negen tiende van de leerlingen is de keuze voor een particuliere universiteit erg lastig. Er zijn minder plekken beschikbaar dan voor de particuliere middelbare scholen en ook is het nog veel duurder. In totaal krijgen dus maar drie van elke honderd leerlingen de kans om naar de universiteit te gaan. Helaas is de universiteit de enige mogelijkheid om door te studeren na de middelbare school. MBO en HBO bestaat niet in Malawi. De lagere kans op educatie zie je ook terug in het behaalde opleidingsniveau van volwassenen in Malawi, zoals je kunt vinden in onderstaande grafiek. Aaron, medeoprichter van deze stichting, werd geselecteerd om te studeren aan de universiteit en mocht dit doen in Schotland. Lees meer over zijn weg onder Ons verhaal of lees hier verder om erachter te komen wat OneHeartMalawi doet voor de jongvolwassenen die niet de kans hebben gekregen om een vak te leren.

Bronnen. Malawi: The Program on Governance and Local Development; IPOR (2016) The LGPI in Malawi: Selected Findings on Education, Series 2016:6, University of Gothenburg ; Nederland: Hoogst behaalde onderwijsniveau van de Nederlandse bevolking bepaald door de Enquête Beroepsbevolking (EBB) .

Aan het einde van de middelbare school is de leeftijd van de leerlingen tussen de 17 en 20 jaar. De leerlingen die niet geselecteerd zijn, hebben geen kansen en mogelijkheden en daardoor geen toekomst. Ze hebben geen focus en hebben niets te doen. Dit zijn jongvolwassenen die thuis zijn bij hun familie of rondslenteren op straat. Vrouwen die niet de kans krijgen om een vak te leren raken vaker jong zwanger of kunnen in de prostitutie belanden om toch geld te verdienen. Los van de impact daarvan op deze vrouwen leidt dit dus tot een toename van HIV/aids en het missen van financiële middelen om kinderen die geboren worden een betere toekomst te geven. Jonge mannen die niet de kans krijgen om een vak te leren belanden vaker op straat of raken vaker verslaafd aan alcohol en drugs. Helaas betekent in Malawi geen baan, geen inkomen. Uitkeringen bestaan niet in Malawi.

Beroepsopleidingen

Om deze jongvolwassenen een kans te bieden, heeft OneHeartMalawi een beroepsopleidingencentrum opgezet in Monkey Bay waar zij een vak kunnen leren zoals lassen, naaien, haren knippen of meubels maken. Het opzetten van dit project bestaat uit 4 fases. We begonnen in januari 2021 met fase 1 en zijn halverwege 2024 aanbeland in de laatste fase, namelijk fase 4. In juni 2024 zijn wij begonnen met het aanbieden van de trainingen lassen en naaien.

Fase 1: Land

In de eerste fase van dit project werd het land gekocht waarop het centrum gebouwd is. Twee dagen na het live gaan van onze website hadden we al genoeg donaties opgehaald voor het kopen van het land en twee weken later was de verkoop rond. We hebben hier meer dan genoeg ruimte voor het aanbieden van verschillende trainingen en voldoende groeimogelijkheden voor de toekomst. Het stuk land ligt in Monkey Bay, Malawi waar medeoprichter Aaron Mangawa is opgegroeid. Op onze pagina over Malawi kun je meer lezen over het leven in dit dorp. Op onderstaande kaart zie je het stuk land dat wij hebben gekocht. Op de satelietbeelden zie je al de rechthoekige vorm van de muur rondom het land en de eerste gebouwen.

Fase 2: Centrum

Het beroepsopleidingencentrum is gebouwd om de eerste twee trainingen te kunnen starten: het worden van lasser of kleermaker. De omheining, poort en gebouwen voor naaien, lassen, toiletten en het kantoor zijn gebouwd. Ook is er gezorgd voor stromend water en is het elektriciteitsnet aangesloten. Daarnaast is er een keukentje en wordt de bibliotheek gebouwd. Het centrum is echter nog niet af! Zo is er onder andere nog een bewakershuis nodig en kleine winkels om de producten die worden gemaakt tijdens te trainingen uit te stallen voor verkoop aan de gemeenschap. Ook moet de hele buitenmuur nog gestuct worden. Daarnaast zijn gebouwen en klaslokalen voor de uitbreiding van meer beroepsvaardigheden die we willen aanbieden zoals haren knippen en meubels maken nodig.

Fase 3: Materiaal

In de derde fase zijn het gereedschap en materiaal aangeschaft om de trainingen te kunnen geven. Denk bij naaien aan naaimachines, stof, naalden, meetlinten, knopen etc. Voor lassen gaat het om lasapparatuur, boormachines, metaalzaag, veiligheidsbrillen etc.

Fase 4: Trainingen

In de vierde fase, waar we nu zijn aangekomen, zijn de trainingen gestart. We zijn dit project klein gestart, als een pilot, met de focus op twee beroepsgroepen: naaien en lassen. De pilot periode was van juni 2024 tot december 2024. De meest kwetsbare studenten vonden wij via de chiefs (dorpshoofden). Na het houden van sollicitatiegesprekken werd een selectie gemaakt en zijn de eerste las- en naaistudenten gestart. OneHeartMalawi heeft twee ontzettend goede, gekwalificeerde leraren, Biswick Kambambe (naaileraar) en Enock Pelusi (lasleraar) aangenomen. Zij werken ook bij het Mangochi Community Technical College, gecertificeerd door de Malawiaanse TEVETA autoriteit. Zij komen drie dagen in de week vanuit Mangochi naar Monkey Bay om op het projectland de trainingen te verzorgen, met het curriculum (waarin ook ondernemerschap naar voren komt) dat ze hebben van het Mangochi Community Technical College. Zij doen dit samen met assistent lasleraar Anthony Mwenemulupa en assistent naaileraar Misheck Lackson uit Monkey Bay. De assistent leraren komen vijf dagen in de week en vullen de theorie van de gecertificeerde leraren aan met het oefenen in de praktijk. De trainingsperiode duurt 6 maanden en de lessen zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 15.30.

Op 13 december 2024 zijn de eerste 10 studenten – Hawa, Yohane, Sibongile, Funny, Mwaiwawo, Esau, Frank, Charles, Veronica en Michelle – afgestudeerd in de naai- en lastraining en zij hebben een OneHeartMalawi certificaat in handen. Het was een dag vol vreugde, trots, liefde en tranen van geluk. Twee lasstudenten zijn in januari 2025 in dienst gedaan bij een bedrijf en drie andere lasstudenten zijn gestart met een stage met zicht op een vaste baan. De vijf naaistudenten hebben een lening in de vorm van een naaimachine vanuit het beroepsopleidingencentrum gekregen waarmee ze meteen hun eigen bedrijfje zijn gestart.

Na de succesvolle pilot in 2024 zetten wij de las- en naaitrainingen voort met nieuwe, grotere trainingsgroepen. De doelgroep is en blijft kwetsbare jongvolwassenen van 18 tot 29 jaar oud, zonder kansen die gefocust en gedisciplineerd zijn om dit traject aan te gaan. Middels gesprekken met middelbare scholen, kerken, dorpshoofden (chiefs), posters en middels lokale radio hebben wij een oproep gedaan. Het aanvraagformulier kon worden opgehaald bij het project land en sollicitatiegesprekken zijn gevoerd. Hierdoor worden vanaf 2025 grotere groepen opgeleid. Elke 6 maanden worden minimaal 10 studenten opgeleid tot lasser en minimaal 10 studenten opgeleid tot kleermaker. Focus op duurzaamheid en onafhankelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom vragen wij in 2025 schoolgeld wat in maandelijkse termijnen betaald kan worden. Voor de meest kwetsbare studenten die het schoolgeld niet kunnen betalen, hebben wij een oproep met succes gedaan in ons netwerk voor sponsoring, zodat ook deze jongvolwassenen aan de trainingen kunnen deelnemen. Daarnaast zijn we sinds september 2024 naast de trainingen ook begonnen met de productiekant van de trainingen. Zo hebben we een formulier met informatie wat we aanbieden en verkopen, inclusief onze contactgegevens. Daarnaast hebben we een las- en naaiboek waarin informatie over OneHeartMalawi staat met foto’s van de studenten tijdens de trainingen en foto’s van de producten die gemaakt en aangevraagd kunnen worden. Het formulier laten we achter bij verschillende scholen en organisaties en de las- en naaiboeken kunnen ze bij ons bezoek doorbladeren, zodat ze een idee krijgen van wat we doen en aanbieden. Hier zijn al veel aanvragen uitgekomen. Naast dat het ervoor zorgt dat wij zelf geen materialen hoeven aan te schaffen en de opbrengst terug kan vloeien naar het project, leren de studenten ook om om te gaan met klanten en krijgen ze het totale plaatje van het vak te zien. Voor alle toekomstige gebouwen op het project land worden o.a. stoelen, kasten, deur- en raamkozijnen gemaakt door de studenten, wat ook zorgt voor minder uitgaven.

Ook de nieuwe trainingsgroepen zullen een certificaat vanuit OneHeartMalawi ontvangen en in de nabije toekomst ook een certificaat vanuit TEVETA. En ook voor deze studenten stopt het niet na de trainingen. In de toekomst en met de groei die we gaan doormaken, zullen we meer assistent trainers nodig hebben op het project land, waardoor een aantal toekomstige studenten aan de slag kunnen binnen het beroepsopleidingencentrum als trainer. Daarnaast zijn wij contacten en samenwerkingen aangegaan met geschikte bedrijven waar de student na afronding van de training stage kan lopen met uitzicht op een vaste baan of meteen al in dienst kan treden. En als laatste zijn er ook mogelijkheden van leningen in de vorm van machines en materialen waardoor er meteen gestart kan worden met een eigen bedrijfje, net zoals in de pilot periode. Op deze manier heeft het project grote impact en zal het leven van kwetsbare jongvolwassenen compleet veranderen. Ze worden zelfredzaam, kunnen in hun eigen inkomen voorzien en hun families ondersteunen.

Het OneHeartMalawi beroepsopleidingencentrum is het enige centrum in Monkey Bay, Malawi waar jongvolwassenen een vak kunnen leren. Dankzij de steun van ieder indivdu, de initiatieven en de organisaties die ons steunen, kunnen wij door met onze missie: zoveel mogelijk jongvolwassenen opleiden voor kansrijke beroepen waardoor zij zelfredzaam worden en zichzelf en hun families kunnen onderhouden.

Ook jouw steentje bijdragen aan dit project?

Wij houden iedereen die heeft gedoneerd op de hoogte van de ontwikkelingen van het project en zullen bewijzen dat het geld goed terecht komt door updates, verhalen en foto’s op de website en social media (Facebook, Instagram en LinkedIn) te plaatsen en via onze OneHeartMalawi nieuwsbrief. Stichting OneHeartMalawi hoopt met dit project een toekomst te kunnen bieden aan kwetsbare jongvolwassenen in Malawi, maar wij kunnen dit niet alleen. Wij hopen ontzettend dat jullie een bijdrage kunnen leveren om dit droomproject te kunnen verwezenlijken. Je kunt dit doen door te doneren.

Selecteer een project om verder te lezen

Lees verder...

Malawi

Ontdek het prachtige Malawi, het warme hart van Afrika.

Ons verhaal

Lees over onze connectie met Malawi en de stichting.

Doneren

Support OneHeartMalawi door te doneren.