Voedsel project | Chakudya

Situatie

Hongersnood in 2016 door mislukte oogst.

Doelgroep

Inwoners van Monkey Bay.

Aanpak

Mais brengen naar mensen zonder eten.

Status

In totaal €1468,- opgehaald waardoor 30 families te eten hadden.

Wij halen geen donaties meer op voor dit project. Dit was een acute ramp waarvoor in 2016 acute hulp nodig was.

Afhankelijk van regen

In Malawi zijn mensen afhankelijk van het regenseizoen. Normaal gesproken start het regenseizoen tussen november en december en is dit ook het (enige) moment waarop er mais gezaaid kan worden. De oogst is nodig voor de rest van het jaar. Mais wordt gemalen tot maismeel en daarvan wordt ‘nsima’ (een soort pap) gemaakt. Dit is hèt basisvoedsel voor de Malawiaanse inwoners. Nsima wordt twee keer per dag gegeten. Met, als het er is, een beetje vis en groenten. In 2016 kreeg Malawi te maken met het natuurverschijnsel El Niño, waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dat had invloed op het weer in grote delen van de wereld. In sommige landen zoals Malawi regende het nauwelijks, terwijl andere landen te maken kregen met overstromingen. Door de enorme droogte mislukte de maisoogst in dat jaar.

Hongersnood

In Cape Maclear, het dorp waar Aaron vandaan komt en Mariska vrijwilligerswerk heeft gedaan in 2014, had het in januari 2016 sinds november maar één keer geregend. Overal om je heen zag je kleine maisplantjes, voelde je de spanning, machteloosheid en de grote angst voor honger. Omdat er zo weinig mais geoogst was, schoten de prijzen natuurlijk omhoog. Het jaar ervoor kon je nog een zak mais kopen voor 5000 tot 7000 kwacha (6 tot 9 euro), nu was dit 15000 kwacha (19 euro). Voor mensen die gemiddeld 50 euro per maand verdienen onbetaalbaar, maar geen maismeel betekent geen eten. Aaron wist dat jaren daarvoor, toen er ook extreme droogte was, mensen giftige paddenstoelen aten omdat er niets anders te eten was en daardoor overleden.

Het plan: een inzamelingsactie

Toen wij dit van zo dichtbij meemaakten, wilden wij iets doen. Mariska vanuit Nederland en Aaron vanuit Malawi. Wij zagen mogelijkheden maar daarvoor was geld nodig. Mais was goedkoper in de steden en op plaatsen waar iets meer regen gevallen was. Lokale mensen konden daar niet komen en kregen het dus niet voor elkaar mais tegen deze gunstigere prijzen te kopen. Aaron had zelf een auto en kon een truck huren om elders mais in te kopen. Wanneer Mariska geld kon inzamelen in Nederland, wilde Aaron maismeel inkopen voor 15000 kwacha (of minder als dat kon) per zak in Malawi. Hij wilde dit niet gratis uitdelen, maar voor 7000 kwacha verkopen in Cape Maclear. Op deze manier kwam er naast het ingezamelde geld ook weer geld binnen om opnieuw mais in te kopen om zo nog meer mensen te kunnen helpen. Op deze manier wilden wij voorkomen dat er te veel honger kwam in het dorp. Mariska had een aparte bankrekening voor ‘Hulp aan Malawi’ aangemaakt, waarop gedoneerd kon worden. Per e-mail stelde zij familie, vrienden en kennissen op de hoogte van het probleem en het plan. Ook vroeg zij of de e-mail zo veel mogelijk verder verspreid kon worden. In de e-mail had Mariska links toegevoegd van nieuwsberichten in Malawi waarin ook duidelijk te zien was hoe ernstig de situatie was. Er werd benadrukt dat met één zak mais, een gemiddeld gezin anderhalve maand vooruit kon en dat het geld goed terecht zou komen. Het door Mariska in Nederland ingezamelde geld werd rechtstreeks naar Aaron in Malawi gestuurd, waar het in goede handen zou zijn. Ook zou Mariska donateurs op de hoogte houden door middel van foto’s en updates van Aaron uit Malawi.

Het resultaat

Er werd in totaal € 1468,- opgehaald voor mais in Malawi. Aaron had uitgezocht waar de mais het goedkoopste ingekocht kon worden. Het bleek dat in grote steden, als Blantyre en Lilongwe steeds minder mais beschikbaar was en het daardoor ook steeds duurder werd. Hij had gehoord dat er in Mozambique meer maisvoorraad was en het daar ook goedkoper was. Aaron huurde een truck en wilde mais kopen in Dedza, een stadje vlakbij de grens met Mozambique. Gemakkelijk was het niet, want er waren lange rijen met mensen die ook mais wilden kopen, maar hij kwam terug in Monkey Bay met mais. Aaron kent het dorp en de mensen goed en wist welke zieke of oude mensen er echt alleen voor stonden en het niet geregeld kregen mais in te kopen en het ook niet konden betalen. Soms kochten zij samen in met buren en deelden zij de mais. Aaron kon de mais voor 16 tot 19 euro kopen en verkocht de mais voor de ‘normale prijs’ van 8 euro per zak. Met deze opbrengst en het nieuwe donatiegeld werd dan weer opnieuw mais ingekocht. Wij vonden het heel belangrijk dat iedereen die gedoneerd had kon zien dat het geld goed terecht was gekomen. Daarom ontvingen de donateurs twee e-mails. Eén met een update, foto’s en tussenstand, er was namelijk binnen 10 dagen al € 550,- gedoneerd en één met het eindbedrag en foto’s van een aantal families met de ingekochte mais. In totaal kwamen dankzij het ingezamelde geld 30 families in Malawi deze droge periode door en hebben zij geen ontzettende honger geleden.

Selecteer een project om verder te lezen

Lees verder...

Malawi

Ontdek het prachtige Malawi, het warme hart van Afrika.

Ons verhaal

Lees over onze connectie met Malawi en de stichting.

Doneren

Support OneHeartMalawi door te doneren.