Ons verhaal

Visie van OneHeartMalawi

Voorop staat dat alle oprechte hulp voor Malawi prachtig is. Maar hoe onderscheiden wij, Stichting OneHeartMalawi, ons van andere stichtingen?

Focus op de kern van problemen.
Veel lopende vrijwilligersprojecten zijn gericht op weeskinderen en mensen met HIV/aids. Dit zijn natuurlijke belangrijke doelen. Echter wil stichting OneHeartMalawi de oorzaken van de grote hoeveelheid weeskinderen en de aanwezigheid van HIV/aids bij de bron aanpakken. Door de levensstandaard van mensen te verhogen hopen wij HIV/aids en daarmee de kans op weeskinderen te voorkomen in plaats van te bestrijden.

Focus op duurzaamheid van projecten.
De meeste projecten in Malawi zijn afhankelijk van doorlopende donaties, waardoor deze niet duurzaam zijn. Zodra een donateur stopt met doneren, stopt het project en daarmee vaak de hulp. Wij willen ons met deze stichting inzetten voor duurzame projecten waarmee met een initiële investering blijvende hulp geboden kan worden.

Focus op jongvolwassenen.
De meeste lopende vrijwilligersprojecten zijn gefocust op jonge kinderen en educatie. Basisonderwijs is ontzettend belangrijk, maar daarna stoppen de mogelijkheden voor veruit de meeste kinderen. Wij willen ons inzetten voor de grote groep jongvolwassenen, die na de basis- of middelbare school niet verder kan studeren of een vak kan leren. Jongvolwassenen die ondanks hun basisonderwijs, niet hun volledige potentie kunnen bereiken en daardoor kansen op een betere toekomst mislopen.

Deze drie kernthema’s van OneHeartMalawi komen allemaal samen in het project Beroepsopleiding.

Bestuur

Wij zijn Mariska en Johan geboren in Nederland met veel kansen en keuzes. Aaron is geboren in Malawi, waar kansen en keuzes niet vanzelfsprekend zijn. Onze gezamenlijke droom is mensen in Malawi ondersteunen in hun groei naar zelfredzaamheid. Hieronder vertellen wij jou graag meer over wie wij zijn en over onze connectie met Malawi.

Mariska Pijnenborg

Geboren op 8 november 1989 in Boxtel, Nederland

Toen Mariska 9 jaar was werd ze geraakt toen ze Marco Borsato op tv zag met het liedje Speeltuin. Het koortje waarin ze zong ging naar Zwolle om met Marco Borsato te zingen voor ‘War Child’. Ze werd donateur en vanaf toen wilde ze al naar Afrika wanneer ze groot was.

Toen ze in juli 2012 op de universiteit de kans kreeg om naar Afrika te gaan voor vrijwilligerswerk, greep ze deze kans dan ook met beide handen aan. Ze ging voor zes weken naar Zuid-Afrika, Kwaggafontein en ondersteunde bij het lesgeven aan volwassenen in een ICT & educatie center. Hier zag ze wat het behalen van een diploma betekende voor de toekomst van de volwassen studenten. Deze ervaring bevestigde dat dit was wat ze altijd al wilde: werken in Afrika. Wat ze alleen nog miste was dichterbij de Afrikaanse gemeenschap wonen.

Na het behalen van haar bachelor Communicatiewetenschap en haar master Bedrijfskunde, International Management, besloot ze in februari 2014 nogmaals vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze ging voor drie maanden naar Malawi, Cape Maclear en werkte bij Chembe Projects. Ze gaf les en trainde leerkrachten bij de ondersteuning van de meest kwetsbare kinderen in het dorp. Dit keer leefde ze in een gastgezin tussen en met de lokale bevolking, met een Afrikaanse moeder, vader, broertjes en zusje. Dit was wat ze van kinds af aan altijd al wilde en een droom die uit kwam. Hier woonde ze in het echte, pure Afrika en ze ging helemaal op in de Afrikaanse manier van leven.

Mariska en Aaron ontmoetten elkaar in Malawi. Aaron’s opmerking ‘you have a heart’, omdat zij zich vrijwillig wilde inzetten voor mensen die simpelweg geboren zijn in een land met minder kansen, werd later de basis voor de naam van de stichting. Mariska wilde langer blijven. Ze was verliefd op de projecten, de mensen, het land en intussen ook op Aaron. Het eerste wat ze zei toen ze weer aankwam op Schiphol was: ‘Ik ga terug’.

Mariska ging op zoek naar een baan in Malawi, maar dit bleek een grotere uitdaging te zijn dan ze dacht. Maar zoals Aaron altijd al zei: ‘where there is a will, there is a way’. Mariska kon betaald aan het werk in hoofdstad Lilongwe als country coördinator voor een Nederlandse stichting. De organisatie moest nog opgezet worden. Met de hulp van Aaron ging ze op zoek naar projecten waar vrijwilligers via de stichting in Malawi zouden kunnen werken. Ook regelde ze accommodatie, stippelde reisjes uit en regelde de benodigde papieren. Mariska en Aaron waren een goed team, Mariska met de kennis die ze had vanuit Nederland en haar ervaring als vrijwilliger en Aaron met zijn kennis van Malawi, de cultuur en de mensen. Alles verliep voorspoedig en al snel konden ze de eerste vrijwilligers ontvangen. Echter, de uitbraak van Ebola gooide roet in het eten. Deze uitbraak was niet in Malawi, Zuidoost Afrika, maar elders in Noordwest Afrika. Dus hoewel het virus dichterbij Nederland was dan bij Malawi, liep het aantal vrijwilligers sterk terug door angst voor het virus. Mariska’s contract werd beëindigd.

Het lukte niet om redelijk betaald werk te vinden in Malawi en daarom besloten Mariska en Aaron om voorlopig in Nederland te gaan werken en wonen en te proberen vanuit Nederland ondersteuning te geven aan mensen in Malawi. Mariska verhuisde in februari 2015 terug naar Nederland en ging in Amsterdam wonen. Na iets meer dan een jaar op en neer naar Malawi en Nederland gereisd te hebben om elkaar te kunnen zien, kwam Aaron in juni 2016 naar Nederland. In juli 2020 kregen Mariska en Aaron een zoon, Liam. Mariska werkte als Participatiecoach bij een stichting in Amsterdam die zich inzet voor kwetsbare Amsterdammers, voordat ze met Aaron naar Malawi vertrok.

Aaron Mangawa

Geboren op 2 juni 1984 in Mangochi, Malawi

Aaron werd geboren en groeide op in een dorp in Monkey Bay, Cape Maclear, aan de rand van Lake Malawi. Hij ging naar de basisschool en de middelbare school in Mangochi. Hierna studeerde hij aan de Landbouw Hogeschool in Lilongwe en behaalde vanwege zijn hoge cijfers, een door Schotland betaalde beurs. Hierdoor kon hij in 2007 elektrotechniek studeren aan de universiteit van Glasgow. Hij maakte kennis met het Europese leven, werkte in de schoonmaak- en horeca industrie en ondersteunde zijn familie. Het verblijf in Schotland had de ogen van Aaron geopend. Het was de eerste keer voor hem dat hij afreisde naar een ander land. Hij zag mogelijkheden en kansen wat betreft zijn persoonlijke ontwikkeling maar besefte tegelijkertijd ook dat hij met Malawi in een prachtig land woonde. Toen zijn vrienden hem vroegen mee te gaan naar de zee, verwachtte hij het prachtige, helderblauwe Lake Malawi. Zo had hij zijn zwembroek meegenomen om te gaan zwemmen, maar dat was natuurlijk veel te koud. Hij vond het fijn dat hij door zijn bijbanen naast zijn studie zijn familie kon helpen op afstand. Helaas moest hij zijn studie vroegtijdig beëindigen, omdat zijn beurs stopte door onenigheid tussen Malawi en Schotland. Hij ging in 2010 terug naar Malawi en werd zelfstandig ondernemer. Hij hield zich onder andere bezig met autoverhuur en het verzorgen van reizen voor toeristen.

In 2014 leerde Aaron Mariska kennen tijdens haar vrijwilligerswerk in Malawi. Ze werkten intensief samen tijdens Mariska’s werk als coördinator. Na de beëindiging van Mariska’s contract in Malawi en het besluit naar Nederland te gaan, moest er veel geregeld worden. Aaron moest de basisexamens inburgering halen in Zuid-Afrika en er moesten stapels papieren aangeleverd worden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In juni 2016 kreeg Aaron een tijdelijke verblijfsvergunning en kwam hij naar Nederland. Hij ging in 2016 aan de slag als afwasser bij een restaurant en werkte zichzelf op tot kok, shiftleader en ten slotte manager. Daarnaast studeerde hij en behaalde hij zijn inburgeringsdiploma. Ook startte hij samen met Mariska projecten op in Malawi.

In oktober 2020 kreeg Aaron zijn Nederlandse paspoort en is naast zijn baan druk bezig met ondersteuning aan Malawi. Zo zorgde hij er onder andere voor dat zijn broertje kon studeren aan de universiteit in Malawi en heeft kunnen afstuderen. Hij heeft zijn moeder geholpen door het bouwen van twee kamers en de verkoop van kippen, waardoor ze haar eigen inkomen kon verdienen. Ook creëerde hij mogelijkheden voor zijn neefje door het aanbieden van een lening zodat hij zijn rijbewijs kon halen. Het rijbewijs zorgde ervoor dat hij aan de slag kon als chauffeur, waardoor hij de lening weer kon afbetalen. Aaron weet hoe het leven in Malawi is en hoe beperkt de kansen zijn. Hij weet ook hoe het je leven kan veranderen als je wel een kans krijgt. Hij zou diezelfde kansen ook graag zien voor zijn gemeenschap, wat een langdurige positieve impact zal hebben op hun toekomst.

Johan Pijnenborg

Geboren op 17 maart 1994 in Tilburg, Nederland

Mariska’s broer Johan groeide op met haar idealen en was altijd al geïnteresseerd en betrokken. Johan kwam aan boord omdat hij gelooft in de projecten die Mariska en Aaron opzetten in Malawi. Deze projecten zijn bewijs dat zij in staat zijn projecten op te zetten met aanwijsbare resultaten waarbij er transparantie is met betrekking tot het uitgegeven sponsorgeld. Door samen te werken met betrouwbare contacten in Malawi kon daar vanuit Nederland impact worden gemaakt. Daarom overtuigde hij de andere twee oprichters om een ​​stichting op te richten om zo een ​​nog grotere impact te kunnen maken.

Johan is in 2018 afgestudeerd en behaalde zijn bachelor en master Scheikunde. Hij is nu bezig met zijn promotieonderzoek en hoopt met wetenschappelijk onderzoek bij te kunnen dragen aan de samenleving op de lange termijn. In zijn onderzoek ontwikkelt hij nieuwe stofjes die gebruikt worden om ziektes als kanker, auto-immuunziektes en infecties beter te leren begrijpen. Daarbij werkt hij aan de vroege ontwikkeling van nieuwe mogelijke behandelmethodes voor kanker. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk onderzoekers toegang hebben tot dergelijke stofjes is hij ook samen met collega’s bezig met het opstarten van een bedrijf om deze te kunnen verkopen. Met de oprichting van ‘OneHeartMalawi’ ziet Johan kansen om ook op korte termijn iets te kunnen betekenen. Zo wil hij bijdragen aan de ondersteuning van mensen in Malawi en helpen hun kansen te vergroten.

Verantwoording

Samen zijn wij een goed team, met ieder eigen ervaringen en kennis. Mariska door haar vrijwilligers- en werkervaring in Malawi en liefde voor schrijven. Aaron, met zijn kennis van het land, de cultuur, de mensen en het opzetten van projecten in Malawi. En Johan met zijn kennis en ervaring met betrekking tot het maken van websites en oprichten van een organisatie. Wij garanderen dat 100% van jouw bijdrage besteed wordt aan de projecten. Transactiekosten en kosten voor het onderhouden van de stichting en website worden door de oprichters zelf betaald. Samen met onze contacten in Malawi zien wij erop toe dat jouw bijdrage ook daadwerkelijk terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben. Wij houden de donateurs op de hoogte van de ontwikkelingen van projecten en zullen bewijzen dat het geld goed terecht komt door updates, verhalen en foto’s op de website te plaatsen.

Lees verder...

Malawi

Ontdek het prachtige Malawi, het warme hart van Afrika.

Projecten

Leer wat OneHeartMalawi doet voor mensen in Malawi.

Doneren

Support OneHeartMalawi door te doneren.