Malawi

Malawiaanse vlagIedereen zal op tv wel beelden hebben gezien van Afrika. Wat dan vooral wordt getoond, is de negatieve kant van Afrika. Hongersnood en armoede, Afrikaanse kindjes met kapotte, vieze kleren en opgezwollen buikjes van de honger. Dit is één kant van Afrika en bestaat ook zeker. Het tonen van deze kant is op een bepaalde manier ook nodig. Door de problemen in Afrika te laten zien, kan er geld ingezameld worden. Echter, is er ook een hele andere, mooie kant van Afrika en die vind je in heel Malawi. Omdat je deze beelden nooit op tv ziet willen wij je hier een kijkje laten nemen in de schoonheid van Malawi.

Het warme hart van Afrika

Malawi staat bekend als ‘the warm heart of Africa’, ofwel het warme hart van Afrika, vanwege de warme en vriendelijke bevolking. Iedereen die in Malawi is geweest, zal dit beamen. Je voelt je meteen welkom in Malawi en er zal van alle kanten ‘Muli bwanji’ (hoe gaat het?) naar je geroepen worden. Malawi voelt als een warm bad, als thuis komen. Malawi is één van de armste landen van de wereld en toch zie je altijd een grote glimlach op de gezichten van de Malawiaanse inwoners. Mensen leven van dag tot dag en ondanks de armoede, stralen ze veel geluk uit en wordt er veel gelachen, gedanst en gezongen. Mensen zorgen voor elkaar. Zieke, oude mensen en kinderen worden extra ondersteund. Er zijn hechte familiebanden. Overal waar je bent, hoor je de typisch Afrikaanse muziek. Ze proberen het beste van hun leven te maken en weten vaak ook niet beter dan dat hun situatie is zoals het is. Aaron verwoordt het als ‘people in Malawi live by chances, not by choices’, ofwel mensen in Malawi leven op basis van kansen, niet keuzes. Malawi staat bekend om Lake Malawi, een prachtig, groot meer, strekkend van het noorden tot het zuiden van Malawi. Lake Malawi is omringd door prachtige, groene natuur en bergen. Ook zijn er meerder nationale parken waar je onder andere olifanten, giraffen en leeuwen kan spotten. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast is Malawi traditioneel gericht op het verbouwen van tabak en thee op plantages. Delfstoffen zijn er niet in Malawi en ook ontbreekt er een zeehaven. Daarnaast is het opleidingsniveau relatief laag. Dit alles leidt er toe dat Malawi moeite heeft om zijn volledige potentieel te bereiken. Om jongvolwassenen die niet de kans hebben gekregen om een vak te leren toch een kans te bieden zet stichting OneHeartMalawi het project Beroepsopleiding op.

“Mensen in Malawi leven op basis van kansen, niet keuzes”

Muziek in Malawi

Ben je benieuwd naar wat voor muziek je zult horen in Malawi? Volg dan onze OneHeartMalawi lijst op Spotify.

Waar ligt Malawi?

Malawi weetjes

Het leven in Monkey Bay

Monkey Bay is een verzameling van dorpen in het district Mangochi, het zuidelijke gedeelte van Malawi. Het dorp telt ongeveer 20.000 inwoners en ligt gedeeltelijk aan Lake Malawi. De huizen in het dorp zijn klein en eenvoudig. Weinig huishoudens kunnen zich elektriciteit veroorloven, omdat de aansluitkosten drie keer zo hoog zijn dan een gemiddeld maandsalaris. Daarnaast hebben de meeste huizen geen drinkwatervoorziening. Het leven van de mensen in Malawi draait niet om minuten, uren en dagen. Ze volgen het ritme van de natuur. Wekkers kennen ze niet, ze worden vanzelf wakker van het licht van de zon, dit is tussen 5.00 en 6.00 uur. Het is het hele jaar, elke dag rond 18.00 uur donker in Malawi. Nadat de inwoners gegeten hebben, gaan ze naar bed. Dit is tussen 19:00 en 20:00 uur. We nemen je graag verder mee in een typische dag van het leven van een vrouw, een man en een kind in Monkey Bay.

Waarom Monkey Bay?

Medeoprichter van deze stichting, Aaron, is geboren en opgegroeid in Monkey Bay. Hierdoor kennen wij de situatie hier goed en hebben we al goede contacten. Lees meer over onze projecten in Monkey Bay onder Projecten.

Waar ligt Monkey Bay?

Een dag in het leven van een vrouw in Monkey Bay

De meeste vrouwen in Malawi werken niet buitenshuis en hebben geen eigen inkomsten. Zij zorgen voor het huishouden en voor de kinderen. In de ochtend zorgen zij ervoor dat het ontbijt, thee met veel suiker en droog brood of pap, klaar staat voor de mannen en kinderen. Er wordt samen buiten gegeten op een rieten mat. Als de mannen op hun werk zijn en de kinderen op school, gaan zij aan de slag met huishoudelijke taken. Het huis wordt geveegd en Lake Malawi wordt gebruikt voor de afwas en het wassen van kleren. Lake Malawi wordt daadwerkelijk voor alles gebruikt, zo zie je verschillende groepen mannen en vrouwen naast elkaar de was doen, zichzelf wassen, douchen en hun tanden poetsen. Wanneer de kinderen en de mannen thuiskomen, zorgen de vrouwen ervoor dat de lunch klaar staat. De vrouwen koken buiten op open vuur of houtskoolbranders. De lunch bestaat uit ‘nsima’ met bruine bonen of vis. Malawianen gebruiken geen bestek, ze eten met hun handen, samen uit één grote pan op een rieten mat. In de middag zijn de vrouwen weer alleen en gaan ze verder met de huishoudelijke taken. Ze proberen hier halverwege de middag mee klaar te zijn in verband met de hitte. Als de vrouwen klaar zijn met de huishoudelijke taken, rusten ze uit en liggen ze samen op een rieten mat in de schaduw. In de avond zorgen zij voor de avondmaaltijd, dit is weer ‘nsima’ met bruine bonen of vis. In deze situatie zijn er drie maaltijden op een dag. Echter kunnen veruit de meeste families zich maar één of twee maaltijden per dag veroorloven. In het weekend gaan vrouwen vaak op zaterdag naar de markt en op zondag naar de kerk.

Een dag in het leven van een man in Monkey Bay

Na het ontbijt, nemen de mannen een douche. Voor de meeste mannen betekent dit een duik in het meer. De mannen die werk hebben, zoals koks, leraren en tuinmannen, gaan daarna naar hun werk. Ze vertrekken tussen 7.00 en 8.00 uur. De mannen komen naar huis voor de door hun vrouw gemaakte lunch. Na de lunch gaan ze terug naar hun werk en stoppen met werken tussen 17.00 en 19.00 uur. Sommige mannen werken in de avond, zoals vissers. Zij werken van 21.00 tot 5.00 uur. De meerderheid van de mannen heeft geen werk. Zij houden zich bezig met het spelen van een spel ‘bawo’ in een groep onder de bomen of slenteren wat rond in het dorp. In de avond gaan ze naar huis en eten tussen 18.00 en 19.00 uur het door hun vrouw verzorgde avondmaal. De mannen die het zich kunnen veroorloven zijn in het weekend in de lokale bar te vinden. Het is geen gewoonte dat Malawiaanse vrouwen in een pub komen.

Wil je weten hoe OneHeartMalawi de vrouwen en mannen in Monkey Bay gaat ondersteunen? Lees dan verder over het project ‘Beroepsopleiding’.

Een dag in het leven van een kind in Monkey Bay

Nadat kinderen in Malawi opstaan, wassen ze zich in Lake Malawi. Daarna ontbijten ze met thee of pap. Ze gaan naar school van 7.30 tot 13.00 uur. Na school gaan ze naar huis om nsima te eten en nemen ze een duik in het meer. De jongens gaan voetballen  en de meisjes helpen hun moeder met huishoudelijke taken. Nadat de meisjes klaar zijn met het huishouden, handballen ze met elkaar. Ook vinden ze het leuk om poppenhuizen van hout te maken. ‘s Avonds eten ze nsima samen met hun ouders. In het weekend gaan kinderen naar de kerk.

Kansen en mogelijkheden

In vergelijking met andere Afrikaanse landen brachten nog niet veel buitenlanders een bezoek aan Malawi. Hierdoor is het minder toeristisch en voelt het nog als het echte Afrika. Malawi is onontdekt, uniek en daardoor zo puur en echt. De meeste mensen zullen nog nooit van het land Malawi gehoord hebben. De keerzijde hiervan is dat er ook niet veel hulp beschikbaar is voor Malawi. Het is erg jammer dat zoveel mensen met talenten en ambities in het prachtige land Malawi, niet de kansen en mogelijkheden hebben die wij in Nederland kennen. Ze hebben het in zich om iets van hun leven te maken, maar helaas zijn er geen middelen, waardoor de hoop verloren gaat. Dit is een gemiste kans voor de mensen en het land.

Lees verder...

Projecten

Leer wat OneHeartMalawi doet voor mensen in Malawi.

Ons verhaal

Lees over onze connectie met Malawi en de stichting.

Doneren

Support OneHeartMalawi door te doneren.