Beroepsopleiding | Ntchito Zamanja

Situatie

Gebrek aan kansen na  basisonderwijs.

Doelgroep

Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar oud.

Aanpak

Oprichten centrum waar jongvolwassenen een vak kunnen leren.

Status

Ophalen van donaties voor: Bouwen van het centrum.

Onderwijs in Malawi

In Malawi is onderwijs niet zo vanzelfsprekend en goed geregeld als in Nederland. Iedereen kan in principe naar de basisschool omdat deze gratis is. Aan het einde van de basisschool, doen de leerlingen een examen. Van alle leerlingen die dit examen halen, mag maar een derde met de hoogste cijfers naar de middelbare school. Dit is niet gratis maar voor families wel betaalbaar. Voor de overige, niet geselecteerde leerlingen (twee derde) is de enige kans op onderwijs een particuliere school. Deze scholen zijn echter heel duur in Malawi en alleen de meest rijke families kunnen dit betalen. Aan het einde van de middelbare school, doen de leerlingen weer een examen. Hier wordt maar een tiende van de beste leerlingen geselecteerd om naar de universiteit te gaan, in Malawi en soms buiten Malawi. Ook dit is niet gratis, maar vaak betaalbaar. Voor de overige negen tiende van de leerlingen is de keuze voor een particuliere universiteit erg lastig. Er zijn minder plekken beschikbaar dan voor de particuliere middelbare scholen en ook is het nog veel duurder. In totaal krijgen dus maar drie van elke honderd leerlingen de kans om naar de universiteit te gaan. Helaas is de universiteit de enige mogelijkheid om door te studeren na de middelbare school. MBO en HBO bestaat niet in Malawi. De lagere kans op educatie zie je ook terug in het behaalde opleidingsniveau van volwassenen in Malawi, zoals je kunt vinden in onderstaande grafiek. Aaron, medeoprichter van deze stichting, werd geselecteerd om te studeren aan de universiteit en mocht dit doen in Schotland. Lees meer over zijn weg onder Ons verhaal of lees hier verder om erachter te komen wat OneHeartMalawi wil gaan doen voor de jongvolwassenen die niet de kans hebben gekregen om een vak te leren.

Bronnen. Malawi: The Program on Governance and Local Development; IPOR (2016) The LGPI in Malawi: Selected Findings on Education, Series 2016:6, University of Gothenburg ; Nederland: Hoogst behaalde onderwijsniveau van de Nederlandse bevolking bepaald door de Enquête Beroepsbevolking (EBB) .

Aan het einde van de middelbare school is de leeftijd van de leerlingen tussen de 17 en 20 jaar. De leerlingen die niet geselecteerd zijn, hebben geen kansen en mogelijkheden en daardoor geen toekomst. Ze hebben geen focus en hebben niets te doen. Dit zijn jongvolwassenen die thuis zijn bij hun familie of rondslenteren op straat. Vrouwen die niet de kans krijgen om een vak te leren raken vaker jong zwanger of kunnen in de prostitutie belanden om toch geld te verdienen. Los van de impact daarvan op deze vrouwen leidt dit dus tot een toename van HIV/aids en het missen van financiële middelen om kinderen die geboren worden een betere toekomst te geven. Jonge mannen die niet de kans krijgen om een vak te leren belanden vaker op straat of raken vaker verslaafd aan alcohol en drugs. Helaas betekent in Malawi geen baan, geen inkomen. Uitkeringen bestaan niet in Malawi.

Beroepsopleidingen

Om deze jongvolwassenen een kans te bieden, zet OneHeartMalawi een centrum op in Monkey Bay waar zij een vak kunnen leren zoals lassen, haren knippen of meubels en kleren maken. Het opzetten van dit project bestaat uit 4 fases. Momenteel zitten we in fase 2 en doen we voorbereidende werkzaamheden voor fase 3 en 4.

Fase 1: Land

In de eerste fase van dit project werd het land gekocht waarop het centrum gebouwd is. Twee dagen na het live gaan van onze website hadden we al genoeg donaties opgehaald voor het kopen van het land en twee weken later was de verkoop rond. We hebben hier meer dan genoeg ruimte voor het aanbieden van verschillende trainingen en voldoende groeimogelijkheden voor de toekomst. Het stuk land ligt in Monkey Bay, Malawi waar medeoprichter Aaron Mangawa is opgegroeid. Op onze pagina over Malawi kun je meer lezen over het leven in dit dorp. Op onderstaande kaart zie je het stuk land dat wij hebben gekocht. Op de satelietbeelden zie je al de rechthoekige vorm van de muur rondom het land.

Fase 2: Centrum

Momenteel focussen we ons op de tweede fase van het project: het bouwen van het trainingscentrum. De omheining en gebouwen voor naaien, lassen, toiletten en het kantoor worden gebouwd. Ook zorgen we voor stromend water en aansluiting aan het elektriciteitsnet. Klik op de gebouwen in onderstaande plattegrond om meer te zien en te lezen over de progressie op land.
Lassen Kleding maken Kantoor woning Toekomstige gebouwen Omheining

Lassen

Het tweede gebouw op het land is bestemd voor de training tot lasser. In 6 maanden tijd zullen de studenten de kennis en kunde verkrijgen om een ​​eigen bedrijf te starten of bij een bedrijf te gaan werken.

Kleding maken

Onze eerste focus is het gebouw voor opleiding tot kledingmaker. In 6 maanden tijd zullen de studenten de kennis en kunde verkrijgen om een ​​eigen bedrijf te starten of bij een bedrijf te gaan werken.

Kantoor woning

Het land zal bewaakt worden door een fulltime beveiliger die ook verantwoordelijk zal zijn voor de receptie. Hij krijgt de mogelijkheid om hier te wonen en zal een salaris krijgen voor zijn werkzaamheden.

Toekomstige gebouwen

We hebben meer dan genoeg ruimte en ideeën om uit te breiden. Focus behouden is echter essentieel voor succes, daarom geven we het opzetten van de eerste twee trainingen prioriteit.

Omheining

De muur rondom het land van bijna 150 meter lang en 2 meter hoog is helemaal af. Momenteel word er een metalen hek gemaakt voor de ingang en worden de openingen aan de voorkant met metaal afgewerkt.

Fase 3: Materiaal

In de derde fase wordt het gereedschap en materiaal aangeschaft om de trainingen te kunnen geven. Houd onze social media of nieuws pagina in de gaten voor een update over een aankomende samenwerking om een deel van de gereedschap kosten te ondervangen.

Fase 4: Trainingen

In de vierde fase worden de eerste trainingen gestart. OneHeartMalawi neemt ervaren Malawiaanse lassers, kappers, meubel- en kledingmakers aan die de studenten trainen in beroepsvaardigheden. De trainingsperiode duurt 6 maanden. OneHeartMalawi start dit project klein. We focussen daarom op twee beroepsgroepen: kleding maken en lassen. De producten die gemaakt worden tijdens de trainingen worden verkocht en de opbrengst hiervan gaat terug naar het project. De doelgroep is kwetsbare jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar oud, zonder kansen die gefocust zijn en serieus genoeg om dit traject aan te gaan. Door gesprekken met middelbare scholen en de dorpshoofden (chiefs) vinden wij jongvolwassenen die geschikt zijn voor dit traject. We starten met 2 trainers en 10 studenten, bestaande uit zowel jonge vrouwen als jonge mannen. Nadat een student de training succesvol heeft afgerond zal hij of zij een certificaat ontvangen. Na het afronden van de training zijn er drie opties voor de studenten. De eerste optie is dat de student in dienst kan bij een bedrijf. Om dit te ondersteunen gaan wij al contacten aan met geschikte bedrijven. Ook kan de student starten met een eigen bedrijfje met een kleine lening vanuit de stichting. De laatste optie is dat de student zelf als trainer aan de slag gaat binnen het trainingscentrum.

De mensen die aan het naaien en lassen zijn op de foto’s horen niet bij het project maar laten zien hoe deze beroepen worden uitgeoefend in Malawi.

Ook jouw steentje bijdragen aan dit project?

Wij houden iedereen die heeft gedoneerd op de hoogte van de ontwikkelingen van het project en zullen bewijzen dat het geld goed terecht komt door updates, verhalen en foto’s op de website te plaatsen. Stichting OneHeartMalawi hoopt met dit project een toekomst te kunnen bieden aan kwetsbare jongvolwassenen in Malawi, maar wij kunnen dit niet alleen. Wij hopen ontzettend dat jullie een bijdrage kunnen leveren om ons droomproject te kunnen verwezenlijken. Je kunt dit doen door te doneren.

Selecteer een project om verder te lezen

Lees verder...

Malawi

Ontdek het prachtige Malawi, het warme hart van Afrika.

Ons verhaal

Lees over onze connectie met Malawi en de stichting.

Doneren

Support OneHeartMalawi door te doneren.