Water project | Madzi
Situatie
Afhankelijkheid van regen voor slagen van oogst.
Doelgroep
Inwoners van Monkey Bay.
Aanpak
Aanleg van waterpomp aangedreven op zonnepanelen.
Status
Duurzaam project afgerond en waterpomp nog steeds in gebruik.
Wij halen geen donaties meer op voor dit project. Echter bestaat er de mogelijkheid voor bedrijven om een directe donatie te doen voor de bouw van een nieuwe waterpomp in een ander gebied. De geschatte kosten hiervoor zijn €15.000,-. Neem contact met ons op.
Toegang tot water
Malawiaanse inwoners zijn afhankelijk van water, onder andere voor het verbouwen van mais. Er wordt mais gezaaid tussen november en december omdat het regenseizoen dan start. Het regenseizoen duurt normaal gesproken 3 maanden. In deze tijd wordt genoeg mais geproduceerd om families voor de rest van het jaar te voorzien van eten. Helaas duurt het regenseizoen in de realiteit vaak korter dan 3 maanden, waardoor de oogst te weinig oplevert om het jaar door te komen. Elk jaar verhongeren en sterven Malawianen aan ondervoeding. Verder is water ook nodig om te drinken en te koken. Vaak moeten er kilometers afgelegd worden om bij een waterbron te komen. Als er niets anders voor handen is, wordt ook vervuild water gedronken en gebruikt om te koken wat zorgt voor bacteriën en ziektes. Ditzelfde water wordt namelijk ook gebruikt om te wassen. Malawi is één van de armste landen ter wereld waardoor er weinig geld beschikbaar is voor investeringen in het voorkomen of opvangen van voedsel- en water tekort tijdens droogte. Klimaatverandering zorgt voor meer droogte waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Duurzame oplossingen
Begin 2016 hadden oprichters Aaron en Mariska een inzamelingsactie gehouden, om de meest kwetsbare families in Malawi van mais te kunnen voorzien. We vonden echter ook dat in plaats van direct te investeren in voedsel, het investeren in blijvende, duurzame oplossingen nog beter zou zijn. Aaron en de oom van Johan en Mariska, John, kwamen hierover in gesprek tijdens een familiebijeenkomst en raakten er niet over uit gepraat. Het leek zo simpel, want er was alleen maar water nodig, zodat mensen zelf voldoende mais konden oogsten.
Waterpomp
Wij zagen een veelbelovende oplossing in het gebruik van waterpompen. Aangedreven door zonnepanelen brengen deze pompen water via een druppelsysteem naar de planten op het land. Een druppelsysteem geeft het hoogste rendement van wateroverdracht, gezien de hoge temperaturen in Malawi. Door de aanleg over te laten aan daarvoor opgeleide Malawianen en het onderhouden en gebruik aan lokale boeren konden we de bewoners zelf de kans geven bij te dragen aan een duurzame oplossing.
Resultaten
John wilde graag iets betekenen en is het contact aangegaan met een oude vriend, mede-eigenaar van Eltra Engineering BV. Na bespreking van ons voorstel, besloot de directie van Eltra Engineering BV, een flink geldbedrag te doneren voor het project. Aaron is, tijdens zijn verblijf in Malawi in 2018, gestart met het Water Project. Er moest veel geregeld en georganiseerd worden en er werden contacten aangegaan met verschillende lokale bedrijven om het project te realiseren. Het was noodzakelijk dat Aaron in Malawi was bij de opbouw van het Water Project om alles in goede banen te leiden. Er werd een watertank gebouwd en er werden een pomp en zonnepanelen geplaatst. Er wordt water aangeboord op 50 meter onder de grond. De pomp wordt aangedreven door de zonnepanelen en het water opgeslagen in de watertank. Het water wordt gebruikt voor het verbouwen van mais, maar ook voor het verbouwen van groenten, zoals tomaten, bonen, kropsla, aardappelen en citroenen. Ook wordt het als drinkwater gebruikt en wordt er mee gekookt en gewassen. Onderhoud en reparaties van de waterpomp wordt bekostigd door de mensen die er gebruik van maken. De waterpomp wordt nog steeds dagelijks gebruikt. Zonder de donatie van ‘Eltra Engineering BV’ was dit nooit gelukt. Wij zijn hen hiervoor enorm dankbaar. We vinden het heel belangrijk om hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het Water Project. Daarom heeft Mariska een Facebookpagina aangemaakt, waarin foto’s en updates over het Water Project, ook wel Chimanga Project genoemd, worden geplaatst. ‘Chimanga’ betekent mais in Chichewa (de Malawiaanse taal). Minstens 150 dorpsgenoten in Monkey Bay maken gebruik van het water en zijn hierdoor zelfvoorzienend.
Selecteer een project om verder te lezen
Lees verder...
Malawi
Ontdek het prachtige Malawi, het warme hart van Afrika.
Ons verhaal
Lees over onze connectie met Malawi en de stichting.
Doneren
Support OneHeartMalawi door te doneren.